Klim naar de Hemel, Grote Kerk Alkmaar

Klim naar de Hemel, Grote Kerk Alkmaar

In 2018 bestond de Grote of Sint Laurens Kerk in Alkmaar 500 jaar en werd dat onder andere gevierd met een steigerwerk op de kerk waardoor bezoekers boven het dak over Alkmaar konden uitkijken. Door een brug in het hoogkoor kon de in 2014 herontdekte gewelfschildering Het Laatste Oordeel van de beroemde Alkmaarse schilder Jacob van Oostsanen van nabij bewonderd worden.

Aan De Beaufort Bouwadvies werd gevraagd om de steigerconstructie zodanig te ontwerpen dat geen van de monumentale elementen van de kerk belast werden. Vooral het verbod leien te belasten gaf een uitdaging, dus ook hier was weer sprake van een lastige opgave. Zowel qua ruimtelijke mogelijkheden, planning en kosten. Het resultaat spreekt voor zich: licht ogende steigerelementen en eenvoudige, maar degelijke verbindingen met de kerk, zonder aantasting van de monumentale waarde van de kerk.

De Beaufort Bouwadvies heeft lange ervaring voor plaatsing van grote steigerconstructies op monumentale gebouwen zoals kerken en weet het daardoor mogelijk te maken veilige steigerconstructies te ontwerpen zonder dat het gebouw daaronder lijdt.

Opdrachtgever:Taqa Theater De Veste, Alkmaar
Uitvoering:2017
Restauratiebouwkundige:Anne Pauptit, Halfweg
Aannemer:Pronk Bouw BV, Warmenhuizen,
i.s.m. Koedooder Steigerbouw BV, Blokker