NACO-huisje

In 1919 wordt het Scheepvaartkantoor van reder Jan Koppe opgericht aan de De Ruijterkade achter het Centraal Station van Amsterdam, naar ontwerp van de Amsterdamse School architect G.F. la Croix. Het betreft een houten huis op een betonnen onderstel.

Na de oorlog wordt het huisje gebruikt door de Noordhollandsche AutoCar Onderneming om toertochten te organiseren. In 2007 wordt het huisje gedemonteerd van de steiger en in z’n geheel naar een kade in de haven bij de Hemweg gebracht, om ruimte te maken voor de Noord/Zuidlijn en de uitbreiding van het Centraal Station. De gemeente Amsterdam beloofde daarbij het huis terug te plaatsen wanneer de werkzaamheden aan het station voltooid waren.

In 2020 zijn de voorbereidingen voor de terugkeer getroffen. Stadsherstel Amsterdam was inmiddels de eigenaar geworden en vroeg De Beaufort Bouwadvies om de constructieve staat van het gebouw te beoordelen. Het beton bleek in goede staat te zijn en alleen het hout van de opbouw bleek her en der aangetast.

Op maandag 13 december 2021 werd het huisje weer teruggeplaatst door de gemeente Amsterdam, die daarmee haar belofte gestand deed.  Meer informatie: https://stadsherstel.nl/monumenten/de-ruijterkade-naco-huisje/

Opdrachtgever:Stadsherstel Amsterdam
Architect:Kentie & Partners Architecten
Uitvoering:2021