Zuinig construeren

Het werk van de constructeur vindt plaats buiten de controle van niet-specialisten om. Wat durft een architect tegen de constructeur te zeggen als hij denkt dat er wel erg veel funderingspalen in een palenplan zitten? Wat kan een projectontwikkelaar zeggen als hij de indruk heeft dat de stalen portaalconstructie wel erg zwaar is? Wat kan een particuliere opdrachtgever zeggen als hij het vervelend vindt dat er een kolom midden in de slaapkamer komt?  De constructeur kan enkel zeggen: “Sorry, dat heb ik zo uitgerekend en dat kan niet anders.”  En de klant heeft het maar te accepteren.

Gaat de gemeentelijke constructeur van Bouw en Woningtoezicht er iets over onzuinige plannen zeggen? Nee, zolang aan de rekenregels voldaan wordt kan het hem ook niets schelen dat de helft van de funderingspalen vrijwel niet belast worden. Gaat de aannemer protesteren dat de klant voor veel te veel heipalen betaalt? Nee, meestal niet. Niemand vertelt de architect of klant dat het plan onnodig onzuinig is.

De Beaufort Bouwadvies gelooft dat met een relatief kleine extra inzet een zuinig constructieplan mogelijk. Dus na het ontwerp nog een keer terugkijken: welke constructieonderdelen zijn niet optimaal ontworpen. In iedere fase van het proces controleren of het plan optimaal is.

Second opinion

De Beaufort Bouwadvies wordt regelmatig geconsulteerd door aannemers en architecten wanneer er twijfels zijn over een bestaand constructieplan. De Beaufort controleert dan het constructieplan en zal, indien nodig en gevraagd, verbeteringen aanbrengen.